Chicken Breasts in a Sour Cream and Wine Sauce
I adapted this recipe
from one received years ago. This is one of the few entrees I make that the
entire family enjoys. I've given the recipe to many friends who are looking for
a new way to serve chicken, and they've all come back with rave reviews.
Ingredients
3 slices bacon
⅓ cup butter
4 skinless, boneless chicken breast halves
1 (4.5 ounce) can sliced mushrooms, drained (Optional)
4 green onions (white part only), chopped
2 teaspoons paprika
3 tablespoons all-purpose flour
1 cube chicken bouillon
¼ cup hot water
1 cup dry white wine
½ cup sour cream
2 cups uncooked white rice
4 cups water
1 tablespoon toasted slivered almonds
Directions
Step 1
Place the bacon in a large, deep
skillet, and cook over medium-high heat, turning occasionally, until evenly browned,
about 10 minutes. Drain the bacon slices on a paper towel-lined plate. Crumble
when cool; set bacon aside.
Step 2
Preheat oven to 350 degrees F
(175 degrees C). Spray a 7x11-inch baking dish with cooking spray.
Step 3
Melt the butter in a large
skillet over medium heat, and pan-fry the chicken breast halves until brown on
both sides, about 6 minutes per side (meat will still be pink inside). Arrange
the chicken breasts in the baking dish, and scatter the mushrooms over the
chicken. Cook the green onions in the hot skillet over medium heat until
softened, about 3 minutes; stir in paprika and flour. Fry the flour mixture for
about 1 minute. Mash the bouillon cube in 1/4 cup of hot water in a small bowl,
and whisk the bouillon into the flour mixture. Bring to a boil (sauce will be
thick). Gradually whisk white wine into the skillet, and bring to a simmer.
Stir the sour cream into the sauce. Pour the sauce over the chicken breasts in
the baking dish.
Step 4
Cover the baking dish with foil,
and bake in the preheated oven for 1 hour.
Step 5
About half an hour before chicken
is done, bring the rice and 4 cups of water to a boil in a saucepan over high
heat. Reduce heat to medium-low, cover, and simmer until the rice is tender and
the liquid has been absorbed, 20 to 25 minutes. Let rice stand covered for
about 10 minutes.
Step 6
To serve, spoon the cooked rice onto a serving
platter, and top with the chicken breasts. Stir remaining sauce in the dish,
and spoon over the chicken; garnish with crumbled bacon and slivered almonds.
Per Serving:
803 calories; protein 36.9g;
carbohydrates 85.3g; fat 28.9g; cholesterol 128.1mg; sodium 778.8mg.
Dada Ayam dalam Krim Asam
dan Sos Anggur
Saya menyesuaikan resepi
ini dari yang diterima beberapa tahun yang lalu. Ini adalah salah satu daripada
beberapa makanan pembuka yang saya nikmati oleh seluruh keluarga. Saya telah
memberikan resipi kepada banyak rakan yang mencari cara baru untuk
menghidangkan ayam, dan mereka semua telah kembali dengan ulasan yang baik.
Bahan
3 keping dendeng babi
1/3
cawan mentega
4
bahagian dada ayam tanpa kulit, tanpa tulang
1
(4.5 auns) boleh menghiris cendawan, disalirkan (Pilihan)
4
hijau atas (bahagian putih sahaja), dicincang
2
sudu teh paprika
3
sudu besar tepung semua tujuan
1
kiub ayam bouillon
1/4
cawan air panas
1 cawan wain putih kering
1/2
cawan krim masam
2 cawan beras putih tak dimasak
4
cawan air
1 sudu besar badam gelangsar
Arahan
Langkah 1
Letakkan
dendeng babi dalam wajan besar dan dalam, dan masak dengan api sederhana tinggi,
sekali-sekala, hingga rata, kira-kira 10 minit. Tiriskan kepingan dendeng babi
di atas pinggan tuala kertas. Hancur ketika sejuk; ketepikan dendeng babi.
Langkah
2
Panaskan
ketuhar hingga 350 darjah F (175 darjah C). Sembur hidangan penaik 7x11 inci
dengan semburan memasak.
Langkah
3
Cairkan
mentega dalam sederhana, dan tumis dada ayam separuh sehingga perang di
kedua-dua bahagian, kira-kira 6 minit setiap sisi (daging masih akan merah
jambu di dalamnya). Susun dada ayam dalam hidangan penaik, dan selerakkan
cendawan di atas ayam. Masak bawang hijau dalam api sederhana sehingga lembut,
kira-kira 3 minit; kacau dalam paprika dan tepung. Goreng campuran tepung
selama kira-kira 1 minit. Mash kiub bouillon dalam 1/4 cawan air panas
dalam mangkuk kecil, dan pukul bouillon ke dalam campuran tepung. Didihkan (sos
akan pekat). Secara beransur-ansur pukul wain putih ke dalam sehingga reneh. Kacau
krim masam ke dalam sos. Tuangkan sos ke atas dada ayam dalam hidangan penaik.
Langkah 4
Tutup
hidangan penaik dengan kertas logam, dan bakar di dalam ketuhar yang dipanaskan
selama 1 jam.
Langkah 5
Kira-kira
setengah jam sebelum ayam masak, masukkan nasi dan 4 cawan air mendidih dalam
periuk ke atas api yang tinggi. Kurangkan haba kepada sederhana rendah, tutup,
dan reneh sehingga beras lembut dan cecair telah diserap, 20 hingga 25 minit. Biarkan
beras ditutup selama lebih kurang 10 minit.
Langkah 6
Untuk dihidang,
sudukan nasi yang dimasak ke pinggan yang menghidangkan, dan atas dengan dada ayam.
Kacau sos yang tinggal dalam hidangan, dan sudu ke atas ayam; hiaskan dengan dendeng
babi hancur dan kacang almond.
Fakta makanan
Setiap
Hidangan:
803
kalori; protein 36.9g; karbohidrat 85.3g; lemak 28.9g; kolesterol 128.1mg;
natrium 778.8mg.
RUJUKAN:
Allrecipes. (2020). Chicken Breasts in a Sour Cream and Wine Sauce. Dicapai
pada 29 Disember 2020 dari https://www.allrecipes.com/recipe/216440/chicken-breasts-in-a-sour-cream-and-wine-sauce/?internalSource=hub%20recipe&referringContentType=Search&clickId=cardslot%201
KEHADIRAN:
No comments:
Post a Comment