Tuesday, December 29, 2020

BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI(2)

ENGKU NUR ALIA BINTI
ENGKU MOHD GHAZALI
197953

NIK NURIN ASMAA

BINTI KAMARUDDIN

197453

Slow-Cooked Cashew Chicken

I make this cashew chicken in my Fagor® Multi-Functional Cooker where it cooks in about 2 hours (mine runs hot), but you could also make it in a traditional slow cooker; just allow a longer cook time.



Ingredients

 

¼ cup cornstarch

1 teaspoon ground black pepper

2 pounds boneless skinless chicken breast halves, cut into 1-inch   pieces

1 tablespoon canola oil

1 cup roasted unsalted cashews

¾ cup reduced-sodium soy sauce

⅓ cup rice wine vinegar

⅓ cup ketchup

3 tablespoons sweet chili sauce

2 tablespoons dark brown sugar

5 cloves garlic, minced

1 tablespoon grated fresh ginger

½ teaspoon red pepper flakes

2 teaspoons toasted sesame oil

4 green onions, sliced diagonally

Directions

 

 

Step 1

Combine cornstarch and pepper in a resealable plastic bag. Add chicken pieces and shake bag to coat with cornstarch mixture.

Step 2

Heat oil in skillet over medium-high heat. Brown chicken about 2 minutes on each side. Transfer to a multi-functional pressure cooker (such as Fagor®).

Step 3

Combine cashews, soy sauce, rice vinegar, ketchup, sweet chili sauce, brown sugar, garlic, ginger, red pepper flakes, and sesame oil in a bowl.

 

 

Step 4

Pour over chicken. Close and lock lid. Select Slow Cook function.

 

Step 5

Cook on Low until flavors are well combined and chicken is cooked through, about 2 hours. Garnish with green onions.

 

Cook's Note:

Cashews will be softer if you add them in the beginning of the cooking process. If you like the cashews to have more of a crunch, add them right before serving.

 

Nutrition Facts

Per Serving:

408 calories; protein 35.2g; carbohydrates 28.2g; fat 17.8g; cholesterol 78mg; sodium 1367.5mg. 

 

 

Ayam Gajus Masak Perlahan

Saya membuat ayam gajus ini di Fagor® Multi-Functional Cooker saya di mana ia memasak dalam masa kira-kira 2 jam (tambang panas), tetapi anda juga boleh membuatnya dalam periuk tradisional; biarkan masa memasak yang lebih lama.

Bahan-bahan

 

 1/4 cawan tepung jagung

 

  1 sudu teh lada hitam

 

  2 paun dada ayam tanpa kulit tanpa tulang, dipotong menjadi kepingan 1-inci

 

 1 sudu besar minyak canola

 

  1 cawan gajus panggang tanpa garam

 

  3/4 cawan kicap kurang natrium

 

  1/3 cawan cuka wain beras

 

  1/3 cawan kicap

 

  3 sudu besar sos cili manis

 

  2 sudu besar gula perang gelap

 

  5 ulas bawang putih

 

  1 sudu besar halia segar parut

 

  1/2 sudu teh serpihan lada merah

 

  2 sudu teh minyak bijan bakar

 

 4 bawang hijau, dihiris secara menyerong

 

Arahan

 

 Langkah 1

Gabungkan jagung dan lada dalam beg plastik boleh disejuk semula. Masukkan kepingan ayam dan goncang plastik untuk menyalut campuran jagung.

 

  Langkah 2

Panaskan minyak dalam api sederhana tinggi. Ayam perang kira-kira 2 minit di setiap sisi. Pindahkan ke periuk tekanan pelbagai fungsi (seperti Fagor®).

 

  Langkah 3

Gabungkan kacang gajus, kicap, cuka beras, ketchup, sos cili manis, gula perang, bawang putih, halia, serpihan lada merah, dan minyak bijan dalam mangkuk.

 

 Langkah 4

Tuangkan ke atas ayam. Tutup dan kunci tudung. Pilih Fungsi Masak Perlahan.

 

 

 Langkah 5

Masak pada api rendah sehingga rasa digabungkan dengan baik dan ayam dimasak melalui, kira-kira 2 jam. Hiasan dengan bawang hijau.

 

Nota Masakan:

Kacang gajus akan lebih lembut jika anda menambahnya pada proses awal memasak. Jika anda suka kacang gajus lebih rangup, tambahkannya sebelum dihidang.

 

Fakta Pemakanan:

Setiap hidangan:

408 kalori; protein 35.2g; karbohidrat 28.2g; lemak 17.8g; kolesterol 78mg; natrium 1367.5mg.

RUJUKAN:

Allrecipes. (2020). Slow-Cooked Cashew Chicken. Dicapai pada 29 Disember 2020 dari https://www.allrecipes.com/recipe/261453/slow-cooked-cashew-chicken/?internalSource=hub%20recipe&referringContentType=Search#

KEHADIRAN:





 

No comments:

Post a Comment